pühapäev, 26. oktoober 2014

Rattaga läbi koduvalla - Ambla

RATTAGA LÄBI VALLA
2014.a veebruaris käisin põlveoperatsioonil ja arst ütles mulle hiljem, et kui tahan mõnda aega veel ilma kunstpõlvedeta käia ja siis on minu spordialad ujumine ja rattasõit. Ujumisega on Aravetel raskusi, aga rattaga saab küll sõita. Võtsin arsti soovitust tõsiselt ja otsustasin väntama hakata, et sõit oleks põnevam, seadsin endale erinevaid eesmärke. Üheks oli sõita läbi kõik Ambla valla avalikud teed. Sellel oli lisaks tervisele ka teine põhjus. Olin koostamas Ambla valla raamatut, mida sai peamiselt tehtud raamatukogus ja arhiivides istudes. Oma silmaga olid paljud kohad nägemata. Nii tundus hea ideena tervislike eluviise harrastades tutvuda vallaga. Ambla vallas on kokku 154 km avalikke teid, aga ega neid järjest läbi sõita saanud.  Võtsin kaardi ette ja läbi suve vedasin jooni nendele teedele, kus ma juba sõitnud olin. Pean kohe ausalt ära ütlema, et päris kõike teid ma siiski läbi ei sõitnud ja Reineveres jäid mõned lõigud läbimata.
Nendel sõitudel oli aega mõtiskleda ja vaadelda. Esiteks pean ütlema, et rattaga sõites näeb oluliselt rohkem, kui autoga sõites. Teiseks on ratta seljast kergem maha tulla, kui tee ääres midagi huvitavat oli. Proovige järgi ja sellest võib saada haigus, mis sunnib teid üha uuesti teele minema. Ambla vallas on rohkem vaatamisväärsusi või huviväärsusi, kui paljud meist teavad. Meie külade keskused , kui teha väike kodune eeltöö, on kõik täis põneva ajalooga kohti ja hooneid. Enamus neist ei ole tähistatud ja seal toimunud sündmused unustatud. Ambla valla raamatusse on päris paljud unustatud lood kirja pandud. Võtke raamat kätte ja tehke samuti vallas unustamatu ringsõit.
Rattaga võib Ambla vallas julgelt sõita. Lahtisi koeri ei ole. Käravetelt Aniste poole on küll ühes aiata hoovis suured koerad, kuid neil on vist elektritara. Igaks juhuks lisasin siiski alati hoogu, kui majast möödusin. Rohkem hirmu ei pidanud kordagi tundma. Ka liiklusohutuse mõttes oli turvaline sõita. Liiklustihedus meie kõrvalteedel on väike.  Samuti on Ambla valla kruusateed päris heas seisus ja häirivaid munakivi või porilompe polnud samuti. Kui millegi kallal norida, siis võiks Ambla valla teed rattasõitja jaoks olla eripärasemad ehk võiks olla enam künkaid, erinevaid pinnareljeefe ja metsateid, mis praktiliselt puuduvad.
Kui vaadata meie valda külalise pilgu läbi, siis on samuti mitmeid asju , mis kohe silma torkavad. Meie vallas on siiski päris palju tühjana seisvaid maju. Paljudes neist on veel ka mööbel sees, kui puuduvad igasugu elumärgid. Need ei ole ainult elumajad, vaid ka aidad, küünid ja muud kõrvalhooned. Kahju on tühjana seisvatest hoonetest, kui veel rohkem kahju on seal leiduvatest esemetest. Inimesed ei mõista esemete väärtusi ja nii lastakse kaduda tükikesel ajalool. Siin juures paneks inimestele südametele, et mõelge hoolega, enne kui midagi vana ja ajaloolist prügikasti või lõkkesse viskate. Teine pool selle teema juures, mida ma ei mõista on eraomandi puudutamatus. Pooldan seda täiesti, aga kui omanik temale kuuluvatest väärtustest ei hooli, laseb neil laguneda või kaduda, kas siis ei võiks olla üldsusel või kohalikul omavalitsusel ajaloo säilitamise huvides kasulikum need varad üle võtta. Muidugi on see tundlik teema, kuid sama tundlik on ka meie ühise pärandi hävimine hoolimatuse tõttu.
Teine tähelepanek on viitade, siltide, infotahvlite jne kohta. Neid küll on vallas, kuid neid on vähe. Infotahvlid võiks asuda kõigi olulisemate huviväärtuste juures.  Samuti peaks olema teed sinna tähistatud. Samas kui kuhugi juba inimesi kutsume, siis peab seal olema ka midagi vaadata ja sealne ümbrus korras. Üldise korrashoiuga on samuti probleeme. Teeäärsetes  metsades on päris palju väikesi prügihunnikuid. Väiksematel teedel pressib kohati võsa teele, mis takistab vaadet ja teeb liiklemise ohtlikuks. Neid kohti pole küll palju, kuid ometi võiks nad kõrvaldada.
Lõpetuseks. Elage tervislikult ja vaadake oma koduvallas avatud silmade ja südamega ringi ja kindlasti leiate sada põhjust, miks just Ambla vallas on kõige parem elada!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar