neljapäev, 6. november 2014

VÄIKEPOODIDE SULGEMISEST
No nii. Taaskord on Keskerakond andnud põhjust nende otsuste põhjal oma arvamust avaldada. Nüüd siis plaanitakse eksperimendikorras pooleks aastaks alkoholimüük väikestes poodides. Kuidas see peaks vähendama alkoholimüüki, seda ma ei mõista. Siin võiks õppust võtta Rootsi järgi proovitud süsteemist. Alkoholi müüakse ainult selleks ettenähtud poodides ja reeglina need poed ei asu ka suurtes kaubakeskustes. Ehk soovides osta alkoholi pead kuhugi ekstra sõitma. Pigem hakkab inimene sellisel juhul mõtlema, et kas tal on ikka vaja õhtust õlut või veini. Lisaks on väikepoodide teenindus ja teadmised reeglina paremad, ehk sealt saad küsida näiteks millist veini millise toiduga juua. Suurpoodides seda võimalust pole. Saates Rooside sõda oli küsimus - Nimeta midagi, mida meestele osta meeldib? Kõige populaarsem vastus oli - ÕLU. Kas pole kurb, et Eesti inimesed arvavad Eesti mehest nõnda. Mehed ostavad ainult õlut.
Ei tahaks olla vandenõuteoreetik, aga sellises olukorras on tunne, et ju suurkaupmehed on erakonna kukrusse veidi tilgutanud, et konkurente kõrvaldada.  
Sarnane on ka vastuoluline ja silmakirjalik riiklik poliitika. Ühelt poolt räägitakse ettevõtluse arendamisest, teiselt poolt tehakse kõik väiketalunikud, väikepoodnikud jne omad uksed sulgeksid. Riigi edu aluseks on inimeste ettevõtlikus ja laiapõhjalised tegevusvaldkonnad. Selle asemel , et toetada perepõhist ettevõtlust ja luua neile soodsad tingimused tegevuseks, soosib tänane poliitika siiski pigem suurettevõtlust. Kas siis ettevõtlikud ja aktiivsed inimesed pole väärtus. Kui ma lahkusin vallavalitsusest töölt, siis küsisid paljud, et kus sa siis nüüd tööl käid. Kas peab alati kuskil tööl käima? Mõte, et inimene ise võtab midagi ette, on paljudele kummaline.
Mina tulin töölt ära, sest ma ei tahtnud tööl käia, vaid ma tahtsin tööd teha. Eesti inimesed jatkuvalt väga paljud käivad tööl, mitte ei tee tööd. See on oluline mõtteviisi muutus, mis peaks toimuma.
Kokkuvõtvalt. Lõpetage väikeettevõtluse suretamine ja leidkem hoopis võimalusi pereettevõtete tekkeks ja edukaks toimimiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar