esmaspäev, 8. jaanuar 2018

KOHTUMISED KÜLATEEL. Mart Vellama

KOHTUMISED KÜLATEEL. Mart Vellama
Vanapoiss Mart Vellama elas rahulikku elu Ahula külas, Järvamaal. Käis igapäevaselt Statiskaameti küsitlejana ringi ja tegeles aktiivselt oma hobidega, milleks on mälumäng ja ristsõnad. Päevad veeresid aktiivselt ja järjekindlalt. 53-aastase Mardi ellu saabus 2017.a kaua oodatud, kuid siiski ootamatu muudatus. Ta abiellus elus esimest korda, kolis Ahulast Jürisse, võttis kaalust 30 kg alla, jättis ka pühapäevase napsitamise ja tunneb ennast korraga uue inimesena.  Mart on hea näide, et kunagi pole hilja elus uut lehekülge keerata. Hea tahtmise ja toetavate inimeste olemasolu korral võib inimene vastu astuda ka kõige suurematele raskustele. Oma praeguse abikaasaga tutvus ta tööpostil ehk Statistikaameti küsituse käigus. „See oli armastus esimesest silmapilgust. Julgesin ta peale küsitlemist kohvile kutsuda ja edasi läks kõik nii nagu ilusas muinasjutus.“, meenutab Mart. Oktoobris nad tutvusid ja augustis kõlasid juba pulmakellad. Oma kaalukaotuse põhjuseks peab ta armastust, menüü jälgimist, koertega jalutamist ja nõelravi. Elumuudatustele vaatama pole mälumängust ja ristsõnadest ta siiski loobunud.
Veidi tema isiklikust ajaloost. Tulemussportlane pole Mart kunagi olnud. Noore mehena palli mänginud ja jooksnud küll. „Ega siis meie ajal arvuteid polnud. Jooksime nii kaua õues, kuni pimedaks läks“. Esimest korda osales Mart mälumängu võistlustel 1982.a Tamsalus. Mart meenutab :“Kuskil 70ndate lõpul tekkis mul spordi vastu statistiline huvi. Mul olid kõik olümpiavõitjad peas. Läksin Tamsalusse spordikilvale ja olin kindel, et panen kõigile ära. Aga olümpiavõitjaid seal üldse ei küsitud. Jäin hoopis eelviimaseks. Sain oma õppetunni kätte ja edaspidi pole enam nii halvasti läinud.“ Mart on tulnud 2013.a Läti võistkondlikuks mälumängumeistriks. Ta on saanud Eesti Mälumängu Karikavõistlustel kolm paariskarika etapivõitu, Eesti spordikilva paarismängudel kuus etapivõitu, lisaks veel mitmeid väiksemate turniiride ja medalivõite. Väljaspool Eestit on Mart tulnud Põhjamaade paarismängu võistlustel 12. kohale ja Euroopa Meistrivõistlustel paarismängus 17. kohale, lisaks võitnud Eesti –Soome spordikilva maavõistluse. Ristsõna võistluste tulemustest ei hakka parem kirjutamagi, sest leheruum on piiratud.  
Mart on sündinud 14. jaanuaril ja teadmistehimulise mehena korjanud läbi elu fakte, mis on seotud tema sünnikuupäevaga. Neid andmeid oli lõpuks kogunenud nii palju, et 2014.a otsustas  ta välja anda kronoloogilise raamatu „14.jaanuar“. Raamatut saab tema käest ikka veel osta. Mardi salasooviks oli, et raamatu saaksid kõik, kes on samal päeval sündinud.
Nüüd on põhjust leida raamatust põnevaid fakte ühe esmapilgul täiesti tavalise päeva kohta.
14.01 on vana kalendri järgi uue aasta esimene päev. Ühtlasi on korjusepäev, millal karu oma koopas keerab teist külge ja ka taliharjapäev, mis poolitab talve.
14.jaanuaril on sündinud Vana-Rooma väejuht Marcus Antonius (83 e.m.a.), saksa teoloog ja filosoof Albert Schweitzer (1875), moekunstnik Nina Ricci (1883), Dolittle lugude autor kirjanik Hugh Lofting (1886), raadioajakirjanik Mari Tarand (1941), USA filminäitleja Faye Dunaway (1941), Läti dirigent Mariss Jansons (1943), humorist Lembit Sibul (1947, surn 2001), Eesti esikokk Dmitri Demjanov (1947), näitleja Vello Janson (1948), jalgpallitreener Teitur Thordarson (1952), Päikeselinna vaimne juht Vissarion (1961), laulja Kait Tamra (1962), moekunstnik Inessa Josing (1964) Tsetseeni iseseisvuslane Samil Bassajev (1965), teleajakirjanik Urmas Vaino (1974), Hispaania väravavaht Victor Valdes (1982), käsipallur Risto Lepp (1983)

Taru nimetati Jurjeviks (1893), Marily Monroe abiellus pesapallur Joe Di Maggioga (1954), lõunapoolusele jõudis Edmund Hillary juhitud ekspeditsioon (1958), Mustamäel avati uus suusahüppemägi (1963), toimus Madonna teledebüüt, kus ta teatas, et tahab saada maailmavalitsejaks (1984), ilmus kõige raskem ajaleht 5,4 kg kaalunud ja 1612 lk New York Times (1987), Hansapank ja Hoiupank teatavad oma ühinemisest (1998),Bill Gates astub tagasi Microsofti tegevjuhi kohalt (2000),  avati Torontos maailma pikim maal, 2012 m pikk ja 0,91 m lai „Tuhat hobust“ (2002), oma tähe saavad Hollywoodi kuulsuste alleele Simpsonid (2007), Asotsiaalministeerium andis aasta parmu tiitli korvpallur Tanel Teinile (2010), viimast päeva kehtis maksevahendina eesti kroon (2011)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar