Kosmonautide söögilaud kaeti Eestis
Tänavuse aasta 12.aprillil on põhjust tähistada kosmonautika päeva pidulikumalt, sest just sellel päeval 60 aasta tagasi tegi Nõukogude kosmoselendur Juri Gagarin esimese inimesena oma Vostokil tiiru ümber maailma. Eestigi on astunud kosmoseriikide sekka, kui kosmosesse saadeti EstCube-1. Enne seda oli Tõravere observatooriumi teadlastel tihe koostöö teadlastega üle maailma kosmose uuringute valdkonnas ja on meil ju olemas oma auväärikas valdkonna eestvedaja akadeemik Ene Ergma näol.
Samas on vähem teada fakt, et
nõukogude kosmoselendurite toidulaud kaeti Eestis, mille eest on kosmonaudid
Eestist ülelennul suisa tänanud Eesti toiduteadlasi. Kõige paremini teab
protsessist toiduainete tööstustele, uusi tehnoloogiaid ja tooteid välja
töötava Konstrueerimis- ja Tehnoloogia Büroo tolleaegne teadusdirektor Arno Kannike, kelle haldusalasse kuulus ka
sublimatsiooni eksperimentaallaboratooriumi töö koordineerimine. Istusime laua
taha ja pidasime maha väikese selgitava vestluse.
Mis
asutus see Konstrueerimis- ja Tehnoloogia Büroo oli?
ENSV Liha- ja
Piimatööstuse Ministeeriumi Konstrueerimis- Tehnoloogia Büroo moodustati 1965.a
Tallinna Külmhoone sublimatsiooni laboratoorium, mis oma rakendusliku
teadusliku teematikaga liideti uue asutusega. KTB loomise vajaduse tingis liha-
ja piimatööstuste kontsentreerimine, uute tehnoloogiate rakendamine seonduvalt ajakohaste suure võimsusega
seadmete kasutuselevõtuga seega tarve tööstused tehniliselt ümber varustada.
Mõlemad protsessid tõid kaasa hulgaliselt probleeme, millede lahendamiseks oli
vaja kvalifitseeritud spetsialiste paljudest valdkondadest. KTB põhiülesandeks
jäi liha- ja piimatööstuste teaduslik-tehniline kindlustamine ja kogu
tööstusharu innovatsioonipoliitika läbiviimine. Selleks tehti rakendusliku
iseloomuga teaduslikke uurimustöid, anti põhjendatud soovitusi, tööstuste spetsialiseerumiseks
ja paigutamiseks, tootmise ümberorganiseerimiseks ja moderniseerimiseks ning
töö ja juhtimise alasteks ümberkorraldusteks. KTB
koosseisu kuulusid mitmed väljapool Tallinna
asuvad uurimis- ja katseüksused: Türi ja Oiu eksperimentaalosakonnad,
Jõelähtmes kartongist papptaara eksperimentaalne tööstus, Vändras
juustutehnoloogia uurimisgrupp, Võhmas lihatööstuse aroomi-, värvi- ja lisandite
eksperimentaalosakond, Tartus, Lihatehnoloogia osakonna juures liha- ja
vorstitoodete eksperimentaallabor. Türil tööstuses oli piima kondenseerimise ja
pulbri tootmise väikese võimsusega
seadmed, segu – ja pakkemasinad,
milledel valmistati koostöös Hollandi NIZO
uurimiskeskuse teaduritega piimatööstuse valkude kontsentraatidest
valmisdesserte, valgulist vahukoore asendajat jt unikaalseid tooteid. Oiul
toodeti rasvata juustu, külmutati see, purustati ja müüdi vastavas pakendis
eksportkaubana Hollandisse. Hollandi tööstused valmistasid sellest brõnza
taolist juustumassi ning turustasid seda Lähis- Ida maades. See võimaldas saada
valuutat ja osta katseseadmeid Türi eksperimentaalosakonnale ja analüsaatoreid kesklaborisse.
Laboratoorium
teaduslike uurimistööde juhendamine viisid sind isegi NSVL Teaduse- ja Tehnika
Komitee Kunstliku Külma kasutamise Teadusliku Nõukogu liikmeks. Mis sul sellest
ajast meenub?
Sellega kaasnesid kahel
korral aastas üle-liidulised konverentsid, kohtumised ja arutelud. Nendel
osalemist on raske ülehinnata, sest teaduslikud ettekanded ja diskussioonid
olid maailmatasemel, mis võimaldas ka meie rakendusliku kallakuga
teadusasutuses neid ellu viia, eriliselt aga tööstusharu poolt KBFI, TPI-st,
EPA-st ja Saku Maaviljeluse instituudist tellitavate teaduslike tööde koordineerimisel.
KTB teadusnõukogu korraldas nende tulemuste läbivaatamisi
ning vastavalt tööde akuutsusele tegi ministeeriumile ettepanekuid
teadusuuringute edasiseks rahastamiseks. Ühe konverentsi korraldasin ka Tallinnas. Osalejaid
üllatas, et lülitasin konverentsi programmi aktiivse puhkuse osa, milleks oli
Tallinna Linnuvabriku spordisaalis toimunud võrkpallimäng, basseinis ujumine ,
saunas lõõgastumine ja seejärel sama hoone II korruse saalis toimunud
järelistung koos laudadel leiduva hea ja paremaga. Linnuliha toodete
mitmekesisuse ja maitsete osas ei olnud teadusdoktoritel ja nendeks
pürgivatel kanditaatidel küll nurinaid.
Mõistan-mõistan. Aga
tööl oli ka tõsine pool. Kuidas te kosmoseärisse sattusite?
Tallinna
Külmhoones asuvas laboratooriumis valmistati kosmonautidele unikaalsel meetodil
sublimeeritud valmistoite. Sublimatsiooni protsess on maakeeli külmkuivatuse
protsess. Toode valmistatakse tavalisel kulinaarsel meetodil, portsioneeritakse,
külmutatakse ning seejärel suunatakse vaakuumaparaati, milles tekitatakse 0,5
mm elavhõbeda samba sügavune vaakum, seejärel tõstetakse selles temperatuur
kuni 45 `C ning kuivatakse tugevas väljatõmbe õhuvoolus. Tulemus on
suurepärane, sest kõik toitainete rakud jäävad terveks ja säilivad täielikult
maitse – ja aroomiomadused. Sellisel meetodil kuivataud toode pakendatakse eraldi
aparaadis. See aparaat ja temasse asetatud pakend on eelnevalt läbi uhutud
inertgaasiga ning toode suletakse vaakumpakendis. Erinevad kuivatatud tooted taastatakse
erinevalt, dessertidele ja marjadele lisatakse toatemperatuuril vett ning see
taastub 100%. Borshi taastamiseks lisatakse muidugi kuuma vett, samuti
karbonaadi taastamisel. Labori valmistoodete nomenklatuur oli päris laialdane, et kosmonaudid oma
mitmepäevastel lendudel saaks erinevaid
toite. Siinjuures väärib märkimist asjaolu, et ainsana valmistas eesti Tallinna
labor (nii teati laborit kosmonautikaga tegelevate ringkondade ja kosmonautide
seas ) valmistoite ühes pakendis, seega ka ühes protsessis. Probleem oli teistel
selles, et liha, kartulipüree, juurviljad või kaste vajasid erinevaid sublimeerimise,
ameeriklastel lüofiliserimise režiime. Tallinna eksperimentaallabor oli aga
välja töötanud unikaalse tehnoloogia erinevate suppide ja praadide komponentide
ühiseks külmkuivatamiseks. Seda ei suutnud
ameeriklastest konkurendidki korrata.
Sellisest teenusest
pole varem väga kuulda olnud.
Sublimatsiooni
labor oli range reziimi objekt, sest tooteid valmistati Kaitseministeeriumi
eritellimusel, mis olid seejuures hästi rahastatud. Valmistoodete väljatöötlus oli kohalike
tehnoloogide Niina Kivisild, Gerta Kirhstein jt looming. Eriline on ka see, et
külmkuivatuse kaks seadet ehk sublimaatorit olid algselt Tallinna Külmhoones
töötanud insener Luzkovi omalooming. Luzkov oligi labori asutaja ja ka
kollektiivi juht. Tema poolt väljamõeldud ja Külmhoone mehaanikatsehhis valmistatud
seadmed olid unikaalsed. Peale tema lahkumist sai osakonna juhatajaks
Leningradi Külmutusinstituudi haridusega Viktor Tsuklov. Olgu selgituseks
toodud ka üks näide. Kolm aastat klaaspurgis toatemperatuuril hoitud
aedmaasikad taastusid peale 3 min vees olemist täielikult, kusjuures nõrgumiseks
tassile asetuna täitis aroom laboriruumi
ja maitse oli selline nagu just peenralt korjatult. Kui täiendavateks
seadmeteks telliti Saksa DV
sublimaatorid DG 500 , siis nende katsetamistel selgus, et nii kõrgete
nõuetega kui on kosmonautide toit, nendel seadmetel toota ei ole võimalik.
Kuidas siis kosmonaudid teie
toidu vastu võtsid?
Eriliseks sündmuseks oli
kosmonaut Georgi Gretshko 1976.a. esimene ametlik visiit Eestisse, tema labori
külastus ja temaga koos esinemine Eesti Televisioonis. Georgi Gretshko andis järgmisel
1977.a. ka raadiointervjuu, mida saab ka täna ERR arhiivist kuulata ning tõdeda,
et ta kiitis Tallinna laboratooriumi
toite ning lausa eraldi mädarõigast. Mitmed kosmonaudid külastasid ka Tõravere
observatooriumi ning olid väga huvitatud
meie teadurite kosmosealastest uuringutest. Muidugi tehti ka ühiseid
programmilisi uuringuid. Paljud teised nõukogude kosmonaudid veetsid Eestimaal
Kabli rannas oma perepuhkusi, kus on täna tuntud Kosmonautika Puhkekeskuses,
kuid avalikkuse ees nad ei esinenud.
Mis mees
see Gretshko ka oli? Kindlasti sattusite ka vabamas vormis vestlema.
Georgi Gretshko käis
1976 varakevadel koos Vitali Sevastjanoviga Tõraveres. Meie kohtumisel meenutas
Georgi, et kui ta Salyut4 pardal 1975.a koos Aleksi Gubareviga lendas, siis oli
joogiks regenereeritud joogivesi. Tema jaoks
esimest korda. Kumbki ei tahtnud esimesena proovida, siis tuli aga
keskusest käsk ja Gubarev pidi esimesena jooma. Gretshko tunnistas, et see oli
psühholoogiliselt üks raskemaid katsumusi – peas toksib teadmine nagu rähn –
see on ju sinu kusi! Külastasime ka sublimatsioonilaborit. Gretshko oli meie
labori toitude valikuga tutvudes päris üllatunud selle mitmekesisuse osas.
Kiitis ka maa peal temale juba kosmoselennult
tuttavat eesti karbonaadi, kuid üllatuseks oli talle maitseainete sublimaadid, sest seal
üleval on maitsed hoopis teised, kui maal. Maitsemeeled teevad mingisuguse
pöörde. Kui laboris sai serveeritud veiselihale lisada sublimeeritud mädarõigast, siis teatas Gretshko
veidi pahaselt: „Et miks te seda meile kaasa
ei anna“. Teadagi olid otsustajateks
maapealsed ametimehed ja selgitati, et nii vürtsitatud kui ka soolased
toidud ajavad liigselt jooma niigi ja piiratud veevarude korral, ei saa seda
lubada. Tegelikult aga õnnestus temal asjameestele maitseainete olulisus selgeks
teha ja nii oli neil järgmisel lennul, 1977 aastal Salyut 6 pardal mädarõigas
ja ka meie labori maasikad. Sellel lennul ta tervitaski kosmosest: „Spasibo
tallinskaja laboratoria i Arno Arnoldovits, za vkusnõi estonski karbonad!“. Muuseas rääkis ta ka sellest, et kõige
põhjalikum kontroll oli nii kosmoselaevas kui ka meeste rõivastuse
ülevaatamisel just alkoholi osas. Kuid ta sõnas, et ikka õnnestus mingisugune
laeva paagike täita konjakiga ning, lausa ime olevat olnud, et 25 g oli piisav,
et täit mõnu tunda! Kiitis ise selle peale, et vaat kui odavalt saab kosmoses end purju juua!
Ma tean, et te vestlesite ka veidratest tunnetest ja
nägemustest kosmoses.
Kohtumine Georgi
Grteshkoga oli igati meeldiv, sest temal oli hea huumorimeel, ta oli ikkagi
kosmonaut – uurija, rohkem teadusemees ja vabam oma mõtete väljendamisel. Ta
oli ka üks kahest nõukogude kosmonaudist, kes julges pidada päevikut ja
tähendas üles ka anomaalsed elamused – nägemused. Ta
rääkis, et kord viibides orbiidil täpselt kurikuulsa Kap Horn:i neeme kohal,
kus läbi ajaloo on hukkunud palju laevu, kuulis äkilist tormimüha ja tohutute
lainete murdumist. Tali oli olnud tunne
nagu viibinuks ise tormi meelevallas ja teda haaras kohutav hirm ja paanika.
Olen ise hiljem uurinud, et mis see võis olla. Nagu raportitest võib lugeda
ilmneb orbiidil tihti nn. "juuresoleku efekt". Mingil hetkel kosmonaut äkitselt tunnetab ja seda on
täheldatud ka grupiviisiliselt, et keegi seirab, vaatab selja tagant.
Ja edasi annab see "nähtamatu manukas"
endast märku kummalise, sisemises teadvuses kaikuva kõlatu sosinaga: "Liiga vara, liiga vara ja vääral
kombel tulid siia. Usu mind, oma esiisa. Poeg, Te ei pea siin olema! Naase
Maale, ära patusta Looja seaduste vastu!". Tihtigi järgneb sellele tõestuseks mõni väike, vägagi isiklik ja
tähendusrikas perekondlik detail juba lahkunud vanemast generatsioonist.
See fenomen on registreeritud läbi ajaloo
paarikümnes pardaraportis. Neid märkmeid üritati meeleheitlikult varjata
kompetentsete organite eest. Pädevad
organid pingutasid jälle mis kole, et neid päevikuid kätte saada. Kosmonautide vastumeelsus märkmete avaldamise vastu on
arusaadav. Kardeti, et kirjutatu põhjal
võidakse neid tunnistada hullumeelseteks, kuni sulgemiseni vastavasse
raviasutusse. Organite andmebaasides on veel üks kummaline fakt. Praktiliselt kõik kosmoses viibinud spetsialistid, on
peale eemalejäämist aktiivsest teenistusest, hakanud tegelema paranormaalsete
ilmingute ja nähtuste uurimisega. Peale
mõne erandi, kes kuuluvad tänaseks Vene Õigeusu kiriku aktiivsete liikmete
hulka. See fakt on aga ideoloogiliselt
väga taunitav.
Kas
vabariigi kodanikud said ka teie labori tooteid proovida?
Suurima mahuga hooajaliseks tegevuseks oli laboris
mesilasemapiima sublimeerimine. Toorainet tarniti meile lepingu alusel Ukrainast ja kogu sublimaadi kogus läks Tallinna Farmaatsiatehasele. Selleks
tööks olid parimad „luzkovi“ sublimaatorid, kuid ka sakslaste DG 500-l sai kuivatada. Head
olid tulemused ka punapeedi kuivatamisel, mille tellijaks oli Külmhoone, kuna jäätisesegusse erinevate koguste lisamisel andis jäätisele ka erinevad kenad toonid. Seega hinnatud looduslik
värvaine! Kuivatatud sai ka baktermasse ning emajuuretisi, kuid nende omahind
kujunes liiga kalliks, mistõttu tööstuslikke mahte ei teinud. Omadest said alpinistid vahel nn
praakpartiisid, millede pakendid olid kahjustatud või ka neid, mis olid igati
kõlbulikud, kuid „komisjoni“ poolt loeti aegunuks ning telliti värskemad
partiid. Eriti tänulikud olid Liviko
jahtklubi liikmed, sest nendel oli mingisugune
eriluba seilata Balti mere vabades vetes ning külastada Soome ja Rootsi
sadamaid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar