teisipäev, 13. august 2024

Aruanne Läti reisist

Suvesaade „Kurvist Kurvi” seikles oma neljandal hooajal Lätis. Kolme aastaga olime koos Jaagup Kreemiga oma mootorratastega Eestile tiiru peale teinud ja seekordne motomatk viis juba väheke kaugemale, aga mitte ka väga kaugele. Kui kõik ausalt ära rääkida siis pean tunnistama, et Läti üllatas väga positiivselt. Lätlased ise räägivad, et neil on küll leedulastega sarnane keel, kuid rohkem ühist siiski eestlastega. Meid seob ühine baltisakslik ajalugu ja tõsisasi, et Liivimaa, mis sidus ühtseks riigiks Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti, likvideeriti tsaari ukaasiga alles 1917.a. Seda kinnitavad ka teadlased, kes on teinud kindlaks, et lätlaste DNA sarnaneb rohkem eestlaste, kui leedulastega. Sama on tähendatud ka eesti teadlaste poolt, kes avastanud, et meie DNAl on lätlastega rohkem ühist kui soomlastega.

Pöördusin Läti Turismiameti poole, kes oli lahkelt nõus meid nõustama ja koostame meile reisiprogrammi. Meie tingimuseks oli, et me ei soovi näha eestlaste poolt juba palju külastatud Riiat, Jurmalat ja Siguldat. Peab ju veel midagi muud olema, mida selles Eestist suuremas riigis vaadata on. Lätlased olid rõõmuga nõus. Programm sai huvitav ja leidis üles televaatajad, kes hakkasid huvi tundma meie soovituste vastu. Nii sain päris hulga kirju, kuid kirjadele ükshaaval on raske vastata. Seepärast panen kirja oma mõtted, tähelepanekud ja soovitused Lätis reisimiseks. Suve on veel ees ja nagu meile tihti öeldi, siis hooajavälisel ajal on majutusasutuste hinnad oluliselt odavamad, seega võib ka sügis-talvel vabalt ette võtta ühe nädalavahetuse seikluse meie sõbralikus naaberriigis.

Kui me peame Eestit metsaseks riigiks, viimasel ajal muidugi kahandatakse meie ühist rikkust väga jõuliselt, siis Läti on veelgi metsasem. Läti väikelinnades napib uusarendusi ja nii on valdav rohelus, mis on kõigi linnade peamine märksõna. Näiteks ronisime Valmiera kirikutorni, kust vaadates jäi mulje, nagu oleksime keset metsa, mitte südalinnas. Kõikjal vaid rohelus. Pean tunnistama, et selline rohelus on puhkajale väga kosutav.

Läti on jagatud nelja regiooni vahel – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale ja Latgale. Kõik nad on veidi omamoodi, kuid mis kõige tähtsam, et inimesed igas piirkonnas on erinevad ja keelgi väheke erineb. Seepärast oleks mõistlik oma reisiplaane seades lähtuda ühest regioonist, millega rahulikult tutvuda. Minu suurim üllatus oli Latgale, mis asub riigi ida osas vastu Venemaad. Lätlased teistest piirkondadest suhtuvad Latgalisse külmalt. Seal kõneldakse oma murret, seal on venelasi rohkem kui mujal, sinna on tehtud vähem riiklike investeeringuid, kuid minu meelest oli see piirkond oma lihtsuses üllatav ja inimesed seal kõige lahkemad.

Piiri ääres.

Aluksnes jäime vihma kätte ja kui uurisime, kus saaks osta mingeid spordijalatseid, siis öeldi meile naeratades, et selleks peab sõitma Võrru või Tartusse, sest just seal käivad nemad tegemas oma suurimaid oste. Aluksne asub vähem kui tunnise sõidu kaugusel Eesti piirist. Seal on olemas kõik suurepäraseks perepuhkuseks ja seda kõike hulga odavamalt. Sõidud kaatriga või väikelaevaga, zip-line, mänguväljakud ja uhke järverand, on vaid osa võimalustest, mida seal pakutakse. Rujiene ehk Ruhja ei asu samuti piirist, kuid just seal asub Läti kõige erilisem jäätisetööstus, mida on võimalik etteteatmisel külastada. Üldse tuleb paljudes kohtades ette teatada, sest külastajaid pole palju ja teenindajad ei istu kogu aeg kohapeal pidevas ootuses. Ruhja on väike armas linnake ja jäätis võrratu. Preili linna soovitan kõigil külastada. Seal on kaks väga erilist kohta, millele pole Eestis sarnast. Esiteks nukukunstnik Vladlena Nukumaailm, kus on omale koha leidnud sajad kõige erilisemad nukud, mis on täpsed ja detailsed, et neid vaadates on tunne nagu nad elaks. Mitte kaugel Vladlena asub metallikunsti galerii Nester Costum, kus auto ja mootorratta parandamisest üle jäänud juppidest on kokku pandud kõige erilisemad ja ka praktilised teosed. Selle uudistamine võtab aega ja saabki päev läbi, et nautida einet Preili mõisa kohvikus. Preilis asub ka Läti suurim linnapark.

Üllatused põldude vahel.

Läti turismimajandus ei ole nii jõuliselt arenenud, kui Eestis. Läti põllumehed investeerivad oma tulu kodukanti ja on selle üle väga uhked. Seepärast võib leida suurepäraseid majutus- ja toitlusasutusi keset Narnijat, nagu Jaagup armastas öelda. Esimesena meenub Zoltners Tervete lähistel, kus asub ka Michelini soovitusega restoran ja pruulikoda. Sama emotsiooni pakkus Mikelise kompleks Bauska lähistel, kus peale hotelli asub suurepärase kollektsiooniga automuuuseum ja üllatav restoran. No ja siis muidugi Läti suurim jaanalinnufarm Strauss un Kaza Kuldiga lähistel, mis pakkus vist kõige suurema toiduelamuse üldse. Siin oli lisaboonuseks peagi söögiks minevate jaanalindude ja kitsede paitamine. Kõik nad asusid Narnijas, kuid on väärt külastust.

Loodusesõbrale.

Nagu juba mainitud, siis Läti on roheline maa. Üllatusin Raksi Zoo põhimõttest, et loomad peavad olema inimesele lähemal. Raksi Zoos tohib loomi toita, neid paitada ja ka puuri astuda. Jaluta laamadega, sõida kaalitega või toida leemureid nende puuris. See oli eriline kogemus. Teine üllatav koht oli Tervete looduspark, mida haldab riiklik metsakeskus, kus on välja ehitatud väike muinasjutuline päkapikulinn. See oli ahhetama panev emotsioon. Kui pargis käidud võib samas ööbima jääda kääbiku majja või puu otsa. See oli koht, kuhu kindlasti tuleks minna kogu perega ja jääda pikemaks.

Rannapuhkus

Lätis on u 600 km liivast randa. Seda on rohkem kui Eestis. Läti kuurortlinn on Liepaja oma võrratu 8-kilomeetri pikkuse valge liivarannaga. Ega rannast peagi sealt kaugemale minema, sest kõik vajalik on leitav ühest kohast. Kui ilm ei soosi rannal lesimist, siis võib jalutuskäigu ette võtta Liepaja rannapargis, mis on nii loogiliselt ja kaunilt rajatud. Liepajast saab 2027 Euroopa kultuuripealinn ja juba praegu tehakse seal selleks ettevalmitusi. On, mida oodata. Liepajast põhja poole sõites asub lätlaste suvepealinn Pavilosta, mis pakub kõikvõimalike vesiseid meelelahutusi. Siin on võimalik ka sukeldumist õppida. Ei tasu unustada, et Läti on jõgeda maa, kus on 12000 jõge. See tähendab, et igal pool on võimalik leida jõerandasid ja puhkemajasid nende kaldal.

Ajaloohuvilisele.

Lätis on u 60 iidset ordulinnus või mäestust nendest. Paljud linnused on korda tehtud ja neid saab enamuses tasuta vaadelda või piletiga külastada. Cesise linnuse vanglakongis ehmatasime ka ise, kui seinast astus välja endise vangi valge kummituslik kuju. Üks uhkemaid terviklikke komplekse oli Daugavpilsi kindlus, kus asusid Mark Rothko kunstikeskus ja kohalik ajaloomuuseum. Kindluse müüride vahel asub ka Inseneri Arsenal, mis on värskelt avatud kohalikku tööstust ja Läti tehnikat tutvustav keskus. Oli väga huvitav. Daugavpilsi kindlus on eraldi müüriga eraldatud tervklik linnaosa, kus asub üle 50 hoone. Olgu tähendatud, et kindluse müürid on rajatud Saaremaalt toodud kividest. Kindlasti on Läti kõige olulisem ajalooline keskus Rundale palee. Rundale on oma suursuguses ainulaadne kogu piirkonnas. Lossi toad ja aed on sisustatud ja korrastatud just nii, nagu need 200 tagasi olid. Kindlasti soovitan ette võtta sõidu pargisõidukil palee pargis, mis tutvustab aeda ja tema taastamise lugu.

Teedest.

Läti teedest on räägitud hirmulugusid ja eks on ka põhjust. Suurimaks probleemiks pole mitte teekatte halb kvaliteet, kuigi ka seda kohtasime Daugavpilsi sisse sõites, vaid nõukogude aegne teede võrgustik. Riia ümbersõitu tuleks igal juhul vältida, sest seal ei ole rajatud ainsatki viadukti ja liiklust reguleeritakse fooridega. See tekitab aga tohutuid ummikuid. Ka Riiast läbisõit on väga vaevaline. Isegi öisel ajal võttis see aega. Samuti on sillad kitsad ja tihti liikusele avatud vaid ühel suunal korraga. Mugavaid neljarealisi teid vist ei kohanudki. Muidugi ei saa jätta märkimata, ka Läti liikust reguleerivaid kiiruskaameraid, mis pildistavad tagantpoolt või vastassuunast. Kaamerad asuvad igas teed läbivas asulas. Nõnda on liikus tihe ja tasane ja kaamerate poolt veelgi tasasemaks tehtud. Aga kus siis turistil kiiret.

Hindadest.

See on huvitanud paljusid, et millised on seal hinnad. Kütuse hind on sarnane Eesti omaga. Samuti alkohol. Umbes kolmandiku võrra odavama on väljas söömine ja majutus. Poes on kaubad samuti vähemalt veerandi võrra odavamad.

Köögist.

Kiitsime oma saadetes läti kööki ja seda põhjusega. Hiljem perega Lätit külastades ilmnes, et meie kiidetud BBQ liha sai ühes Cesise kohvikus ainult nädalavahetustel. Seega vabandame. Perega Läti külastades avastasime Rundale palee ees asuva kohviku. Nime ei mäleta enam. Seda julgen väga soovitada. Tegime kamba peale menüüst valiku ja kõik oli suurepärane. Minu üllatavaim söögielamus oli aga hoopis Ludza linna käsitöömajas pakutud kartulipudru piimas keedetud sooja rohelise sibula salatiga. See oli nii lihtne, kuid äärmiselt maitsev. Koka sõnul kasutati omal ajal just neid toiduaineid, mida parasjagu loodus pakkus. Kui talv möödus ja kevad saabus, siis söödi kartuleid, mida tehti maitsvaks looduses leiduvaga. Ludza linn, koos seal kunagi elanud eestlaste kogukonna ehk ludzidega, oli minu jaoks kindlasti põnevaim ajalooline avastus. Mingil moel oli minu teadmistest mööda läinud teadmine, et juba 18. sajandil põgenes väidetavalt reformatsiooni eest sinna tuhandeid eestlasi. Viimane ludzi keele rääkija suri alles 10 aastat tagasi. Tänasel päeval on ludzid siiski lätlastega segunenud, kuid inimestele on jäänud eesti perekonnanimed. Eestlaste jälgi tasub kindlasti minna Ludza piirkonda otsima. Eestlased elatasid ennast peamiselt käistöölistena ja nii on eriilmelised käsitööoskused ludzide hulgas kõrgelt arenenud. Sain sealt kaasa kingitusena tradistioonilise särgi. On ikka ilus küll.

Keelest.

Läti on teinud oma riigi turustamisel eestlaste hulgas suurepärast tööd. Läti ametlik turisminduse veebileht on loomulikult eestikeelne. Nõnda on igal pool eestikeelsed materjalid, infotahvlid ja isegi piletid. Kuigi lätlaste hulgas, nagu ka meil, ei räägita heal meelel vene keeles, aga kui nad aru saavad, et tegemist on eestlastega, siis räägivad küll. Nooremad räägivad muidugi head inglise keelt. Nõnda on vähemalt üht võõrkeelt osates seal võimalik vabalt hakkama saada.

Kokkuvõtteks.

Läti on nii lähedal, et teda saab avastada ka nädalavahetuste kaupa ja mis kõige tähtsam – avastada on ka Riiast kaugemal.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar